Student over zijn zoektocht naar zonnepanelen op eigen studentenhuis

Weleens zonnepanelen op studentenhuizen gezien? Nee, waarschijnlijk! Die dingen kunnen energie opwekken, waardoor een student weer minder huur hoeft te betalen. Ideaal zou je zeggen. Maar ja, hoe komen ze op jouw dak? Kan het wel, mag het? Waarom doet een woningcoöperatie het niet? Joost de Kruif ging gewoon zelf aan de slag en legt uit kan het wel, mag het wel?

Me, Myself and I

Ik ben Joost de Kruif, studeer Humanistiek in Utrecht en doe graag aan wielrennen en zeilen. Twee jaar van mijn leven heb ik besteed aan reizen. Sinds de start van mijn master woon ik weer heel gemoedelijk in een studentenhuis net buiten het centrum. Zie de foto van mijn straat. Favoriete biertje: Westmalle Dubbel. Voor KoeleStudenten zal ik de komende tijd bloggen over mijn inspanningen voor zonnepanelen op ons studentenhuis.

Van Noorwegen naar Zonnepanelen op Studentenhuis

Lekker op vakantie in Noorwegen, wat heeft dát nou met duurzaamheid te maken?

Nou, ik kwam met enkele Noren te praten –nota bene bij een tankstation- en mijn mond viel open van verbazing van hoe vooruitstrevend zij over duurzaamheid denken. Broeikasgassen uitstoten…? Dat is echt zóó 2014! Nee, wie nog minstens twintig jaar denkt rond te lopen of iets qua nageslacht heeft (of van plan is ;p) die kan toch –volgens de Noren- de dingen niet laten zoals ze zijn. Het duurzaam bewustzijn leek mij in Nederland wel redelijk op peil, nu realiseerde ik me dat we hier eigenlijk giga achterlopen, ikzelf inclusief.

Mijn ambities waren aangescherpt, nu nog concreet handelen.

Plastic afval scheiden deden we al. Spaarlampen: check! Mijn verwarming staat zo laag dat de visite er standaard over klaagt, daar viel dus ook weinig winst te halen. Het was tijd voor een volgende stap...

Wat googlen over dubbel glas en spouwmuurisolatie later wist ik dat zonnepanelen onze beste optie was. Weinig ingrijpend want je legt ze in een halve dag, bovendien goed terug te verdienen. Nog meer googlen leerde ook dat, behalve een uitzondering in Delft, nog geen enkel studentenhuis zonnepanelen op het dak heeft. De investering en toestemming van de verhuurder zijn vaak onneembare struikelblokken. Maar dan nog… stroom uit het licht van de zon. gewoon gratis van het eigen dak. Hoe vet zou dat zijn?

Niet geschoten is altijd mis dus besloot ik mijn schouders er onder te zetten. In dit blog wil ik jullie de komende tijd op de hoogte houden van mijn vorderingen en ervaringen in het uitdagende traject van studentenhuis naar zonnepanelen.

Komende zomer komt misschien te vroeg maar als ik in de zomer van 2016 mijn vakantie vier, wil ik ook bij een tankstation staan. En dat ik dan met een stel Belgische of Franse studenten over duurzaamheid in gesprek raak: “Hebben jullie nog geen zonnepanelen op je studentenhuis? Dat is echt zóó 2015!!

Koelestudenten 

Wil je meer weten hoe we zonnepanelen op studentenhuizen gaan krijgen? Hou dan onze website en facebook in de gaten.