Schone energiebronnen worden steeds beter beschikbaar, en veel Nederlanders stappen over naar een duurzame energieleverancier. Inspraak hebben in welke soort energie je gebruikt – bijvoorbeeld uit wind, water of biomassa – kan wel eens de ultieme game changer zijn in de transitie naar een minder vervuilende wereld.

Photo source: Vandebron

Een van de meest innovatieve aanbieders van duurzame energie is Vandebron, Dit bedrijf koppelt energieproducenten en -consumenten aan elkaar. Je kunt zelfs kiezen waar je energie wordt opgewekt door letterlijk op de gewenste leverancier en energiebron te klikken. Zo kun je bijvoorbeeld je koelkast laten draaien op zonne-energie van een klein familiebedrijf uit Limburg, of op windenergie van een groot windpark in Rotterdam. Vandebron belooft een gemiddelde jaarlijkse besparing van 75 euro en regelt de overstap van je vorige energieleverancier..

Green Choice is nóg een energieleverancier die als missie heeft om Nederland te vergroenen. Greenchoice levert energie uit een portfolio van verschillende duurzame energiebronnen, zoals biomassa, wind, water, en zon. Ook het geleverde gas is 'groen'; dit wordt geproduceerd door het fermenteren van organische materialen, zoals mest en huis-, tuin- en keukenafval. Om te compenseren voor CO2-uitstoot planten ze bomen en wordt er zorg geleverd voor een miljoen hectares bos in Indonesië, Brazilië, Peru, Tanzania, Uganda en Zimbabwe. De gemiddelde maandelijkse kosten van elektriciteit liggen rond de 25-30 euro, en voor elektriciteit en gas samen rond de 100 euro.

Photo source: Green Choice

Er zijn nog een hoop andere opties als het gaat om het kiezen van de beste duurzame energieleverancier voor jou persoonlijk: zo zijn er bijvoorbeeld ook nog Pure Energie, energiedirect.nl, of GreenFoot EnergyAls je ook overweegt om over te stappen naar groene energie kun je beginnen met het inschatten van je jaarlijkse energiebehoefte om zo de beste match te kiezen. Zo verbruiken twee mensen die in een flat wonen gemiddeld 3000 kWh aan elektriciteit en 1100 m³ aan gas per jaar (maar met slimme energiebesparingstips kan dit natuurlijk omlaag). Afhankelijk van je voorkeuren kun je kiezen voor een variabel maandelijks bedrag of een vastgezette prijs voor een, twee of zelfs drie jaar. Geef jezelf groen licht en stap nu over!