Hoeveel? Watt!? Lekt er weg?

Heb jij ook vaak dat de oplader van je laptop helemaal warm wordt - zelfs als je laptop aangeeft goed aangesloten te zijn? Deze warmte wordt geproduceerd met elektriciteit die we lek stroom noemen. Deze lek stroom vermijden scheelt CO2 uitstoot en geld!

Vampire power

De meeste huishoudens hebben meer dan 25 apparaten die ook energie verbruiken als ze uit staan: dit heet stand-by power. Ook wel vampire power genoemd, omdat het je elektriciteit langzaam opzuigt. Deze 25 apparaten gebruiken 24 uur per dag stroom, ook als je ze niet gebruikt dus. De energie die ze in stand-by gebruiken is gemiddeld 5 tot 10% van je energie rekening. Ondanks dat je er niets mee doet kost het jou wel elke maand geld. De grootste prijs wordt helaas uiteindelijk betaald door de aarde: tonnen CO2 en andere broeikasgassen worden uitgestoten met elektriciteit die onnodig opgewekt wordt. In dit filmpje wordt het in een keer duidelijk gemaakt. 

 

Welke apparaten?

Wie zijn de grootste vervuilers? Grote apparaten! Dus denk niet alleen aan je laptop. Denk ook aan de wasmachine, de magnetron en het broodrooster. Andere gemeneriken zijn apparaten met een afstandsbediening. Die afstandsbediening gebruikt de hele tijd stroom om te meten of jij al op een knopje hebt gedrukt.

Oplossing

De eenvoudigste manier is natuurlijk om de stekker eruit te trekken. Met een kabel-wirwar is dat niet altijd ideaal. Een stekkerdoos met aan-uitknop is dan de oplossing. Plus je apparaten zijn beschermd tegen kortsluiting van buitenaf. Dat is fijn voor gevoelige apparaten zoals je computer of televisie. Denk je ook dan te vergeten de knop uit te doen, maak dan gebruik van timers: zo kun je instellen dat je stekkerblok altijd uitstaat als je slaapt of van huis bent. Ja, ook een timer gebruikt energie, maar dat is veel minder dan de stand-by-power van je televisie set of printer.

Voor de echte milieu liefhebber, is er nog de mogelijkheid om accu’s totaal te vermijden. Dus geen afstandsbediening bij je televisie en een koord aan de huistelefoon. Toch kunnen we met wat simpele kleine aanpassingen al een grote besparing bereiken.

Laten we besparen! Check hier hoe dat kan.

*Deze blog is geschreven door Anna Kruseman, oud bestuurslid JMA. Dankjewel!