7 gekke manieren om je energierekening aan te pakken!

Voor wie vindt dat de winst op het verkorten van je douchetijd of het sluiten van je gordijnen veel te minimaal is zijn hier een paar dingen die je kan doen om écht korte metten met je energierekening te maken. Helemaal tot nul in sommige gevallen.

Downgrade je stoppenkast

Foto: Wall Street Journal, wsj.com

Deze Japanners nemen hun setsuden of energiebesparing echt bloedserieus. Ze limiteren de capaciteit van hun stoppenkast, zodat niet veel meer dan een enkele föhn genoeg is om de stoppen te doen springen. Het is een heuse beweging genaamd ‘Ampère omlaag’ en het betekent dat je kleren met de hand wast en dat je ervoor zorgt dat je niet je oven en magnetron tegelijk gebruikt. En de mensen die het doen verklaren serieus dat ze er een gelukkiger leven door hebben.

Lees meer: Wall Street Journal

Stop met douchen. Voor altijd.

Foto: Brent Martin, robgreenfield.tv 

Rob Greenfield bewijst dat het mogelijk is. Een jaar lang gebruikte hij geen douche, terwijl hij door de Verenigde Staten fietste. Als alternatief sprong hij in meren en rivieren, waste hij zich met lekkend water van een brandkraan, ging buiten in de regen staan etc.

Er zijn ook mensen die een soort spray met ‘schoonmaakbacterieën’ gebruiken in plaats van te douchen. En dan is er nog de ‘schoonmaakverminderingsbeweging’ die zegt dat meer dan wekelijks douchen slecht voor je huid is. En wetenschappers onderschrijven dat ook.

Lees meer: Lessons learned from a year without showering

Bouw je huis van afval

Foto: David Hiser, wikipedia

Michael Reynolds bouwt huizen met een natuurlijke gave voor temperatuurbeheersing. En zijn bouwmateriaal bestaat voor een groot deel uit afval. Flessen, blikjes en autobanden zijn enkele van zijn favorieten. Doe er wat zonnepanelen bij en je bent al bijna klaar voor een zelfvoorzienende woning.

Maar zelfvoorzienend leven is ook bereikbaar als je niet een grote verzameling afval hebt om een huis mee te bouwen. Sommige mensen lukt het zelfs met bestaande huizen. Stel je voor. Nooit meer energierekeningen.

Bekijk de documentaire: Garbage Warrior
Lees dit: Verhalen van mensen die zelfvoorzienend leven.

 

 

Zweet is stroom

Foto: Yorkshire Sculpture Park, www.ysp.co.uk

Wat dacht je ervan om je tv op je home trainer aan te sluiten? Het zou de perfecte opzet kunnen zijn om fit te blijven: je mag alleen tv kijken als je tegelijkertijd een work-out doet. Als je hard genoeg trapt kun je er zelfs nog een lamp bij aansluiten, voor de sfeer.

Energiebesparingsgewijs levert het niet veel meer op dan dat, de stroom gegenereerd door een fietswork-out zal genoeg zijn voor 50 tot 150 watt. Als je dat elke dag een uur doet, kun je zo’n 5 tot 15 euro per jaar besparen. Maar je blijft in elk geval fit en bovendien zou je de stroom uit je stopcontact waarschijnlijk meer leren waarderen.

Er zijn allerlei systemen die van je hometrainer een stroomgenerator maken. Zoals de UpCycle Eco-Charger. Je kunt ook op zoek gaan naar een energieproducerende fitnessclub, of wat dacht je van een fietsaangedreven bioscoop zoals op de foto?

En check dit: Een fietsaangedreven wasserette

Verlaat je huis

Foto: Paul Romer, blogs.crikey.com 

Waarom thuis studeren als je gratis leeslicht op straat kan vinden? Voor de jongeren op de foto is het noodzaak. Ze hebben thuis geen elektriciteit, dus voor hen is het een keuze tussen studeren op straat of helemaal niet studeren. Maar er is zeker een hoop energie te besparen door simpelweg niet thuis te zijn.

Lees meer op BBC.co.uk

Eet je eten ongekookt

Foto: Tambako, Flickr

Er is een dieet dat alleen rauwe voeding voorschrijft, wat goed zou zijn voor je gezondheid. Maar wij bedachten dat een onvermijdbaar bij-effect is dat de kosten voor het dagelijkse koken tot een diepterecord zou dalen, afgezien van de blenders en mixers die ‘raw foodists’ veel gebruiken. Als je echt hardcore bent, koop dan een handmixer. Heb je meteen een goede workout ;-)

Hoewel raw foodists het niet goed zouden keuren, zou je ook je stukje vlees rauw kunnen eten. Of je zou er een gewoonte van kunnen maken om elke dag te barbequeën. Misschien is dat niet echt goedkoper, maar je bespaart tenminste wel op fossiele brandstoffen.

Oké, laten we afronden met iets dat misschien daadwerkelijk praktisch is: de hooikist. Vul een kist met hooi of dekens en plaats je pan met kokend eten in het midden. Het voedsel zal nog uren doorgaren. Met een beetje kookgas kom je zo toch heel ver.

Verminder je impact naar nul

Foto: documentaire No Impact Man

Nog een man die iets radicaals probeerde voor een jaar. Colin Beavan alias No Impact Man probeerde om, uhm, geen enkele impact op het milieu te hebben, levend in New York City met zijn vrouw en dochter.

Nee, hij slaagde er niet in om zijn impact tot nul te reduceren, maar hij slaagde wel in vele opzichten en documenteert het hele proces in een inspirerende film. Er kwamen zelfs wereldwijde No Impact Weeks uit voort, tijdens welke de deelnemers ervaren hoe het is om te leven met minder.

Bekijk de documentaire: No Impact Man
Lees meer: The year without toilet paper