Click here for an English version!

Vijf bespaartips: voor een duurzame date!

Door: Phoebe Maddox 

Heb je een leuke date dit weekend? Dit hoeft niet meteen te betekenen dat je portemonnee leeg raakt of dat je moeder natuur schaadt. Hier zijn een paar van onze favoriete, duurzame date ideeën.

1. Ga lekker fietsen in het bos of in een park! Aangezien we in Nederland zitten moet fietsen niet al te moeilijk voor de meeste zijn. Vermijd de drukke en stressvolle treinen, bussen en auto’s en zoek in plaats daarvan een pittoreske plek uit om te fietsen met je date. Vanuit Utrecht kan je naar het prachtige Kasteel de Haar in Haarzuilens, hier kan je een tour maken door het romantische kasteel uit de 13e eeuw en lekker door de rozentuinen slenteren. Er zijn ook uitgestrekte duinen in Soest die prachtige uitzichten hebben en waar je kan duin-surfen. Zo’n soort date zorgt er voor dat ongemakkelijke stiltes worden voorkomen doordat er genoeg te zien is. Even niks te zeggen? Geniet gewoon van het uitzicht. En daarbij, het is nog gratis ook!

Photo source: Kasteel de Haar (defotograaf.eu)

2. Kook thuis een markt-maaltijd
Een ander prachtige aspect van Nederland is onze markten. De verse producten zitten niet ingepakt in plastic of schuimplastic, de eieren komen rechtstreeks van de boerderij, bij de kaaskraam kan je stukjes kaas eerst proeven en je kan de slager alles vragen over duurzame methodes. De meeste steden houden hun markten op zaterdag, ontmoet je date op de markt en kies samen jullie favoriete seizoensgroenten. Probeer vooral Nederlandse (vlees) producten van Nederlandse bedrijven te nemen. Natuurlijk kan je ook een vegetarische avond houden en een stevige vegetarische schotel maken met vers brood en Nederlandse kaas. Want wat is beter dan een heerlijke zelfgemaakte maaltijd? Tip: Ga aan het eind van de dag naar de markt om de beste deals op fruit, vlees en vis te krijgen. Soms houden ook bloemisten een uitverkoop aan het eind van de dag – Iedereen houdt wel van verse bloemen in zijn huis!

3. Hou een kaars-avond
De uitdaging van een echte kaars-avond is om helemaal geen elektriciteit te gebruiken! Dit betekent dat je overal kaarsen neer moet zetten, zelfs in de badkamer! Soms kan je goedkope kaarsen vinden in tweedehandswinkels, of zoek de kaarsen van een vorig seizoen die in de sale zijn (denk aan kerstkaarsen in februari). Ook een zak met theelichtjes van de Xenos of de Kruidvat is meestal vrij goedkoop (minder dan drie euro) en zijn prima om te gebruiken. Je kan ook proberen om je oude opgebrande kaarsen te bewaren en daar weer je eigen kaarsen mee te maken. Doe de overgebleven stompjes kaars in een lege pot en maak het warm, stop er een lang, dun gerold stuk karton in – en voila je hebt zelfgemaakte kaarsen! Feit is dat alles en iedereen er beter uit ziet bij kaarslicht, dus dit romantische gebaar helpt zowel jou als moeder natuur om te scoren ;). Tip: Combineer je kaars-avond en markt-maaltijd voor een extra sensuele ervaring.

4. Weekendje weg: “Glamping”
Misschien ben je al een langere tijd aan het daten en zijn jullie klaar voor een weekendje weg. Ga in plaats van veel geld uit te geven aan luchtvervuilende vliegtuigen of een krappe hotel kamer, je eigen tuin in met een tent. Nou ja, misschien niet je eigen achtertuin, maar plekken zoals Camping Warnshorn in Arnhem en Camping Batenstein in Woerden hebben prachtige gebieden met paden en meren, en de tocht brengt je alleen bij bus en trein reisjes. Slenter samen door de Nederlandse landschappen (het gebied rondom camping Warnshorn heeft zelfs een aantal heuvels!) en geef glamping een kans. Warme bonen en whiskey hebben nog nooit zo goed gesmaakt!

Photo source: Trail around Warnsborn (bloeiinarnhem.nl)

5. Ga kajakken op de Oudegracht in Utrecht.
Een van de beste manieren om Utrechts “geheime stad” te ontdekken is door te kajakken op de kanalen. Er zijn een aantal verschillende routes die je kan nemen, van een uur rondvaren binnen het centrum tot meer uitgebreide tochten door het platteland buiten de stad. Het huren van een kajak is niet zo duur (meestal vijf euro per uur), en als het een warme zonnige dag is, is er niks beter om te doen. Breng een flesje wijn of wat koude biertjes mee om tijdens de korte stops te drinken, en probeer niet in het water te vallen! Tip: Als kajakken niet echt jou ding zijn, kan je altijd nog waterfietsen!