Click here for an English version!

Vijf bespaartips: voor een duurzaam huisfeest!

Door: Cameron Heinz 

Wie houdt er nou niet van het geven van een huisfeest? Je bepaalt zelf de sfeer, de gastenlijst, het eten én je kan aan het eind van de avond zonder enige moeite rollend naar bed. Maar wat nou als je duurzame fissa, niet alleen zuinig is, maar daadwerkelijk wat terug geeft aan de natuur? Hier zijn vijf makkelijke stappen die er voor kunnen zorgen dat jou plastic-cup feest veranderd in een leuke milieuvriendelijke bedoeling.

Photo source: www.contiki.com

1. Uitnodigingen: Het lijkt misschien aantrekkelijk om lekker ouderwetse glitterende kaarten via de post te sturen, maar laten we eerlijk zijn, we leven in een tijd waarin iedereen online met elkaar verbonden is. Het kost maar een paar minuten om een aantal e-vites op verschillende platformen te versturen. Maak een facebook evenement aan, zet het op twitter, instagram ,snapchat etc. Zo ben je al voordat het feest begonnen is eco-vriendelijk bezig!

2. Sfeer: De sfeer is belangrijk om meteen de toon te zetten als de gasten binnen komen lopen. Stroboscopen, lasers, discoballen en gekleurde kerstboomlampjes zien er leuk uit maar slurpen snel (net als je vrienden aan de vodka) en veel elektriciteit. Goede alternatieven zijn onder andere het neerzetten van kaarsen of het uitdelen van knijpkat-zaklampen. Het zachte licht van de kaarsen creëert een gezellige sfeer en de zaklampen zijn belangrijk voor het onvermijdelijke dansfeest om 2 uur ‘s nachts .

3. Eten –Om zo weinig mogelijk plastic te gebruiken wordt fingerfood je nieuwe beste vriend. Door simpelweg wat groente bij de groenteboer te halen en in lange reepjes te snijden heb je geen vorken meer nodig.

4. Drankjes – Misschien (waarschijnlijk) wel belangrijker dan eten op je feest zijn de drankjes. Probeer indien mogelijk via een organische brouwerij een vaatje te krijgen voor het feest. Het grote nadeel hieraan is het verbruik en misbruik van plastic bekers. Gebruik in plaats van plastic bekers weckpotten waar je ieder z’n naam op schrijft. Deze potten worden iedereens’ persoonlijke beker die ze de hele avond kunnen gebruiken. De potten kunnen mee naar huis genomen worden zodat men ze kan gebruiken in hun eigen servies en ook nog een leuk aandenken aan je feest hebben.

Photo source: wildtalesof.com

5. Als laatste kan je, om een ceremonieel en bondig einde te creëren van de wilde avond, iedereen een kleine baby boom/plant mee geven. Deze kan gegeven worden aan de strijders die in de vroege morgen nog over zijn, of aan de overnachters voor tijdens hun walk of shame. Uiteindelijk heb je een bijzonder feest neer gezet waarmee je ook terug gegeven hebt aan onze planeet aarde.

Photo source: www.pinterest.com